poniedziałek, 31 października 2011

KISZONA KAPUSTA ZASMAŻANA

Rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, gulaszy podawanych z kaszą lub kluskami. Najlepszą robi moja mama ale, że bardzo lubię kiszoną kapustę postanowiłam dorzucić ją również do mojej kuchni.


KAPUSTA ZASMAŻANA
0.5 kg kiszonej kapusty
0.2 kg wędzonego boczku
1 cebula
3 łyżki mąki
liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego
sól lub domowa vegeta, pieprz do smaku

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna wykładam ją na sitko i delikatnie przepłukuję wodą następnie kroję na mniejsze kawałki. Zalewam małą ilością wody, tak żeby kapusta była przykryta dodaję vegetę, liści laurowy, ziele angielskie i gotuję do miękkości (ok 15 minut) na małym ogniu.
Boczek kroję w drobną kostkę i podsmażam z posiekaną cebulą, dodaję mąkę, rozprowadzam odrobiną wody z kapusty i zagotowuję. Zasmażkę dodaję do kapusty i doprawiam do smaku pieprzem.

Smacznego !

13 komentarzy:

  1. A gdzie tu zasmażenie kapusty ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kapusty dodajemy zasmażkę i pewnie stąd jej nazwa :)

      Usuń
  2. dowcip zasmażenia polega na tym, że kapustę najpierw podsmażamy na tłuszczu (najlepiej smalec, dobrze jak gęsi), a gdy się przyrumieni dolewamy wrzątek(woda), tak by była przykryta, przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem,od czasu do czasu mieszając, aż woda odparuje.Następnie na patelni, na oliwie z oliwek należy zeszklić cebulkę,podsmażyć boczek,dodać mąkę i trochę wody;dobrze jest dodać wody z odsączonej kapusty- tak się robi zasmażkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodaje się do kapusty,doprawia do smaku i podaje na stół. Podany przepis dot. KAPUSTY KWASZONEJ DUSZONEJ!!!!!! pozdrawiam Jerry58.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo należy podsmażać kapustę zanim doda się wody ? U mnie w domu ona była zawsze nazywana zasmażaną ale chętnie wypróbuję smażenie kapusty ;)

      Usuń
    2. aż nabierze złotego koloru lekko zbrązowieje

      Usuń
    3. Jerry 58 to prawdziwy przepis!!!

      Usuń
    4. Nie jest to prawda w książce "Współczesna kuchnia polska" Henryka Żeńskiego mam wydanie 4 1982 roku. Autor pisze o Zasmażanej kwaszonej kapuście w sposób jaki robiła moja mama.

      Usuń
    5. Henryka Dębskiego - przepraszam słownik

      Usuń
  3. po co dodawać vegetę?? to sama chemia!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie były czasy i taka świadomość i szkodliwości dodatków do żywności. Moja ewolucja w tym zakresie też trochę trwała aktualnie w moim zestawie przypraw jest domowa Vegeta zrobiona ze sproszkowanych warzyw z solą i kurkumą ... Ale nadal nazywam ja Vegeta :)

      Usuń
    2. polecam kapustę KISZONĄ!!!! (kwaszona jest z octem)

      Usuń
    3. Dziękuję, taka jest w przepisie i taką jemy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi wrażeniami na temat moich przepisów.

Printfriendly