czwartek, 4 października 2012

ŁOSOŚ FASZEROWANY SZPINAKIEM

Uwielbiam książki kucharskie, lubię je czytać, oglądać zdjęcia ale niestety rzadko z nich korzystam. Postanowiłam to zmienić i przynajmniej raz w miesiącu wypróbować jakiś przepis. Zaczynam od "Kulinarnych inspiracji z Biedronką" Jana i Jakuba Kuroni. W książce przepis na łososia jest propozycją wigilijną, Ja jednak chyba jeszcze nie dorosłam do wprowadzenia łososia na wigilijny stół :) ale propozycja połączenia  go ze szpinakiem wydała mi się bardzo kusząca a efekt koniecznie do powtórzenia.


ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM
* dwie duże porcje
2 filety łososia (u mnie ok. 280g każdy)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
200g szpinaku (u mnie ogródkowy, pokrojony)
50g sera typu feta
oliwa, sól, pieprz

Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i ucieram ze szczyptą soli. Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem, gdy cebula się zeszkli dodaję rozmrożony, odciśnięty szpinak. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, zostawiam na gazie do odparowania. Gdy szpinak przestygnie dodaję pokruszoną fetę.


Łososia nacinam z jednej strony ale nie przekrawając do końca. Następnie smaruję go oliwą, oprószam solą i pieprzem a w powstałe kieszenie wkładam szpinak wymieszany z fetą. Zapiekam przez 25 minut w 180 stopniach. Jeśli planujemy podać do łososia ziemniaki i surówkę powyższa porcja starczy spokojnie dla czterech osób. My zjedliśmy z tzatzikami.

Smacznego !

9 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia, napatrzeć się nie mogę. Po takich widokach gnam do sklepu po łososia i szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie losos wyladowal juz kilka razy na wigilijnym stole. Inna sprawa, ze ja jestem bardzo nietradycyjna: karpia nie lubie, pierogow z kapusta i grzybami tez nie, a z wigilijnego jedzenia najbardziej pasuje mi... barszcz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha a u mnie odwrotnie, w Wigilię czekam głównie na karpia i pierogi ... :)))

      Usuń
    2. A ja na samych pierogach święta spędzam :)

      Usuń
  3. Rewelacyjne połączenie! uwielbiam łososia w połączeniu ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany.. obłęd!
    uwielbiam łososia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ciekawostek o łososiu ... Najlepszy łososiem jest nasz ziomek bałtycki ... jest również bardzo drogi i dlatego w ogóle nie trafia do polskich sklepów ... po prostu biedaki z nas i z góry założono, że co ma się ryba marnować ... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly